Soorten fotocamera’s

Welke soorten fotocamera’s zijn er eigenlijk allemaal? Wat is een systeemcamera? En wanneer kun je beter kiezen voor de ene fotocamera en wanneer voor de andere fotocamera?

Soorten camera’s

Eigenlijk zijn er twee soorten camera’s. Spiegelreflexcamera’s en compactcamera’s. Het was eigenlijk heel eenvoudig. Spiegelreflexcamera’s zijn duurder, groter en beter. Compactcamera’s zijn goedkoper, handzamer en goed voor ‘momentopnamen’ (snapshots).

Maar een nadeel van een compactcamera is dat je niet foto’s van veraf kan maken. Dus kwamen er compactcamera’s met grotere zoomlensen. Die zijn wel wat groter dan de normale compactcamera’s, zeker als je het vergelijkt met sommige compactcamera’s die zo klein zijn dat ze zelfs in je broekzak passen.

Toen bedacht er iemand dat een ‘compacte’ spiegelreflexcamera ofwel een compactcamera met verwisselbare lens wel populair zou kunnen zijn. Dus ontstond er een kruising van een compactcamera met een spiegelreflexcamera. Ofwel de systeemcamera.

Compactcamera

Meest verkochte fotocamera. En terecht. Natuurlijk heb je een fotocamera in je telefoon, maar een compactcamera heeft wel zoom. Foto’s zijn gewoon wat mooier en de standaardcompactcamera is niet heel duur.

Ultracompactcamera

Nog compacter en heel licht. Voor mensen die hun fotocamera altijd bij zich willen hebben. Zit meestal niet veel zoom op (maximaal 5x) want anders wordt de fotocamera te groot.

Zoomcamera’s

Dit soort camera’s heeft meestal een groot zoombereik (10 tot soms wel 26x zoom). Goede beeldstabilisatie is dan wel erg belangrijk als je nog mooie foto’s wilt kunnen maken.

Spiegelreflexcamera’s

De fotocamera van de echte fotograaf. Maar kunnen ook ‘volautomatisch’ gebruikt worden. Lenzen en beeldsensor maken dat de fotokwaliteit veel beter zijn dan van welke compactcamera ook. Er zijn naast gebruikte beeldsensor en lezen ook andere verschillen tussen spiegelreflexcamera’s. Zo is de ene wat sneller dan de andere. Wel een stuk groter en zwaarder dan een compactcamera.

Systeemcamera’s

Vandaar dat men gekomen is met een kruising tussen het compacte van de compactcamera en de kwaliteit van een spiegelreflexcamera. Een systeemcamera heeft verwisselbare lenzen en grotere beeldsensor, maar geen spiegelsysteem in de behuizing. Hierdoor kan de fotocamera kleiner en lichter worden gemaakt dan lukt bij een spiegelreflexcamera.

Welke fotocamera?

Beste fotokwaliteit heb je met een spiegelreflexcamera. Natuurlijk kan je op volautomaat foto’s schieten, maar de instelmogelijkheden maken dit tot de fotocamera voor iedereen die echt wil fotograferen. Je moet er wel wat tijd instoppen en met de aanschaf van de spiegelreflexcamera ben je er nog niet. Je moet vaak ook nog andere lenzen erbij kopen. Ook is de spiegelreflexcamera nogal groot, dus je moet het wel echt meenmemen.

Als je iets handzamers zoekt, dan is een systeemcamera wel iets voor jouw. Bijna net zulke mooie foto’s als de spiegelreflexcamera, maar veel handzamer en stukken eenvoudiger in gebruik.

Gaat het je alleen om wat extra zoom zodat je bijvoorbeeld de kinderen van net wat verder kan fotograferen (sportveld bijvoorbeeld)? Dan is een zoomcamera ofwel compactcamera met meer zoom geschikter. Eenvoudig en een stuk voordeliger in aanschaf.

Wil je altijd een compactcamera bij je hebben, dan is een ultracompactcamera iets voor jou. Zo klein dat het in een binnenzak of broekzak past.

Wil je weten wat de beste fotocamera is? Kijk dan op BesteFotocamera.nl!

Laat wat van je horen

*